Miody smakowe z dodatkami rewelacyjnie smakują zachowując przy tym wszystkie walory zdrowotne miodu oraz naturalnych zdrowych dodatków. Miody z owocami liofilizowanymi i dodatkami z suszonych przypraw wzbogacają smak miodu i jego właściwości. Nasze miody smakowe ucieramy na bazie miodu rzepakowego.

Miody smakowe

Miody smakowe

Miód z pomarańczą 400g

Miód z pomarańczą 400g
Miód z pomarańczą 400g

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z rokitnikiem 400g

Miód z rokitnikiem 400g
Miód z rokitnikiem 400g

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z maliną liofilizowaną 400g

Miód z maliną liofilizowaną 400g
Miód z maliną liofilizowaną 400g

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z cytryną 400g

Miód z cytryną 400g
Miód z cytryną 400g

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z imbirem i czosnkiem 400g

Miód z imbirem i czosnkiem 400g
Miód z imbirem i czosnkiem 400g

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z cynamonem 400g

Miód z cynamonem 400g
Miód z cynamonem 400g

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z czarną porzeczką liofilizowaną 400g

Miód z czarną porzeczką liofilizowaną 400g
Miód z czarną porzeczką liofilizowaną 400g

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Miód z kakao 400g

Miód z kakao 400g
Miód z kakao 400g

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,00 zł
szt.

Liofilizacja została wymyślona przez mieszkańców Andów już w XII wieku i jest stosowana od stuleci do naturalnej konserwacji żywności. Co do samej technologii, to ujmując w skrócie, jest to nic innego jak proces suszenia owoców poprzez ich mrożenie czyli odwadnianie ich w bardzo niskich temperaturach (nawet do -50°C).

W wyniku mrożenia dochodzi do sublimacji, która jest niczym innym jak przejściem lodu bezpośrednio (z pominięciem stanu ciekłego) w parę. Cała reakcja odbywa się w próżni. Finalnie proces kończy się suszeniem surowca w temperaturze około 50°C. Głównym zamiarem liofilizacji jest uzyskanie produktu o bardzo niskiej zawartości wody (1-2%).

Dzięki tej technologii żywność może być przechowywana przez bardzo długi okres, nawet 25 lat. Brak wody zabezpiecza owoce przed rozwojem mikroflory, co w konsekwencji konserwuje go w bardzo naturalny sposób. Poza tym owoce poddane liofilizacji zachowują kształt, smak oraz wszystkie swoje właściwości, w tym witaminy i minerały. Pozbawione są również zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Dlatego od wielu lat owoce liofilizowane stosowane są przez astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, którzy w ekstremalnych warunkach muszą dbać o swoje zdrowie i o odpowiedni skład chemiczny swoich organizmów.

Więcej na temat miodów liofilizowanych na naszym blogu: MIÓD Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl