Miód rzepakowy z Pasieki Borowskie Miody 1
Miód rzepakowy z Pasieki Borowskie Miody

Corocznie, koniec wiosny i początek lata to czas kiedy sielskie widoki skąpane są żółtą barwą. Piękne, czasem ciągnące się kilometrami pachnące dywany, zawdzięczamy pewnej roślinie. Mało z nas wie, że ta roślina jest niczym innym jak krzyżówką odmiany kapusty warzywnej z kapustą właściwą. Finalnie, w wyniku tego połączenia powstała jedna z najbardziej oleistych roślin w Polsce, którą wszyscy znamy jako rzepak.

Oprócz złocistego płynu jaki codziennie stosuje się w milionach domów, rzepak posiada dobroczynny wpływ na stan środowiska glebowego oraz jest uznaną paszą dla zwierząt. Roślina ta posiada jeszcze jedną, niezwykle ważną cechę - miododajność.

Zbiór miodu rzepakowego przypada na przełom kwietnia i maja. Na początku jest barwy słomkowej, jednak z czasem, po (szybkiej) krystalizacji przybiera barwę białą. Miód tej odmiany jest miodem powszechnym, często niedocenianym przez konsumentów. Niestety, część wielbicieli pszczelich produktów podchodzi do niego lekceważąco jak do miodu wręcz towarowego, niesłusznie twierdząc, że jego walory nie są tak wysokie jak te, które możemy znaleźć w miodach bardziej szlachetnych np. leśnych czy spadziowych.

Walory i stosowanie miodu rzepakowego

Miód powstaje z nektaru. Jak wiadomo jego skład uzależniony jest przede wszystkim od związków mineralnych występujących w roślinie. A tych w rzepaku jest bardzo wiele. Wśród nich znajdziemy garbniki, olejki eteryczne oraz wiele witamin z grupy B, K i C. W miodzie rzepakowym znajdziemy również niezbędne dla człowieka składniki, takie jak: żelazo, potas, magnez czy nawet bor. Ze względu na wysoką zawartość glukozy jest idealnym źródłem energii, w szczególności dla osób potrzebujących szybkiej regeneracji po znacznym wysiłku fizycznym. Z powodzeniem stosowany jest również przez osoby obciążone wysokim stresem oraz przy wyczerpaniu psychicznym.

Ten rodzaj miodu w szczególności polecany jest osobom zmagającym się z chorobami serca oraz układu krążenia. Jego właściwości wspomagają organizm w ustabilizowaniu ciśnienia oraz pracy serca. Regularne stosowanie ogranicza również rozwój miażdżycy. Ze względu na wysoką zawartość glukozy nie obciąża pracy wątroby a wręcz pobudza ją do ,,rzetelnej” pracy. Dzięki regularnemu spożywaniu miodu rzepakowego organizm o wiele szybciej pozbywa się wszelkich szkodliwych związków, które są następstwem przemiany materii.

Jest idealnym lekarstwem na choroby nerek oraz cewki i pęcherza moczowego. Wiele osób stosuje go również przy dolegliwościach związanych z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Goi wszelkie nadżerki spowodowane tymi schorzeniami. Z powodzeniem używany również jako naturalny lek na zgagę i wzdęcia.

Miód rzepakowy to również świetne lekarstwo na wszelkie zadrapania, rany czy uszkodzenia skóry, w tym oparzenia. Tym razem aplikuje się go zewnętrznie, stosując go w formie okładów oraz gęstego roztworu do przemywania i oczyszczania ran.

Z powodzeniem stosowany jest również przez kobiety i mężczyzn w okresie meno - i andropauzy. Wiele osób znalazło jego zastosowanie podczas leczenia SDW (syndrom dnia wczorajszego), co w wielu przypadkach jest zbawiennym lekarstwem w wychodzeniu z kaca.

Kaloryczność miodu rzepakowego

Miód rzepakowy należy do grupy miodów uniwersalnych, stosowanych jako suplement w ciężkich schorzeniach, jak i również w codziennej profilaktyce u osób ceniących sobie własne zdrowie i dbałość o urodę. Niestety jest miodem niedocenianym, choć bardzo smacznym. Jest przyjemnie słodki, z posmakiem żółtego kwiecia, z lekką nutką goryczy. Posiada charakterystyczny zapach kwitnącego kwiatu rzepaku, który z czasem może słabnąć. Posiada konsystencję drobnoziarnistego kremu.

W 100 g tego naturalnego „złota” znajduje się około 340 kalorii, dlatego zaleca się diabetykom racjonalne jego stosowanie, ponieważ zawiera on dość wysoki indeks glikemiczny. Bez względu na cel w jakim go używamy, należy stosować go regularnie. Świetnie nadaje się do kuchni lub jako substytut do słodzenia kawy czy herbaty. Stanowi on uzupełnienie codziennej diety człowieka.

Należy pamiętać, że miód rzepakowy powinien być przechowywany w ciemnym i suchym miejscu, bo posiada skłonności do chłonięcia wilgoci. Temperatura optymalna dla niego to 20-22 °C.

Zapraszamy do naszego sklepu: Miód rzepakowy

 

Komentarze do wpisu (1)

27 września 2020

Zamawiam miód rzepakowy 3 szt i lipowy 2 sztuki

Kategorie bloga
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl