Miód z owocami liofilizowanymi 0
Miód z owocami liofilizowanymi

Miód jest naturalnym produktem wykorzystywanym przez ludzkość od wieków. Już starożytne kobiety stosowały go razem z mlekiem do pielęgnacji skóry. Grecy wierzyli w jego siłę i energię. Polscy królowie od wieków stosowali go w swoich kuchniach oraz jako jeden z głównych środków leczniczych zwłaszcza w okresie jesieni i zimy. Współcześnie wykorzystywany jest w farmakologii i kosmetyce. Często niedoceniany, po latach wraca do polskich spiżarni i apteczek domowych jako naturalny, zdrowy substytut syntetycznych ulepszaczy i suplementów.

Prozdrowotne właściwości miodów

Miód hamuje rozwój nowotworów. Ostatnie badania wykazały, że miód w znaczący sposób spowalnia rozwój komórek nowotworów złośliwych glejaka. Stosowany razem z lekami, wspomaga niszczenie nowotworów. Ma zbawienny wpływ na serce, mózg i układ krwionośny.

Jego spożycie zaleca się również osobom z pracą wymagającą dużego wysiłku fizycznego i psychicznego. Wzmacnia proces gojenia ran i zadrapań. Jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym różne bakterie. Jego działanie bakteriobójcze zawdzięcza składnikom takim jak lizozyma i apidycyna. Miód jest również bogaty w mikroelementy oraz witaminy. W jego składzie wyodrębniono między innymi: fosfor, żelazo, chlor, magnez i wapń oraz witaminy z grupy A, B (1/2/6/12) oraz C. Znajdziemy w nim również kwas foliowy i biotynę.

Walory smakowe i lecznicze miodu

Aby podnieść walory smakowe i właściwości lecznicze, od wielu lat pszczelarze do swoich miodów dodają różne zioła i owoce. Nasza pasieka podchodzi do tego zagadnienia w sposób nowatorski. Osobiście nie eksperymentuję, ale sięgam do osiągnięć najnowszej techniki. Jako wykładowca przedmiotów pszczelarskich, uczę swoich uczniów, że podczas produkcji miodu należy stawiać przede wszystkim na szeroko pojętą ekologię. Wraz z nowoczesną technologią powinna oferować wymierne efekty zarówno pszczołom, jak i wszystkim beneficjentom pszczelich produktów.

Dlatego podążając tym nurtem, dla podniesienia walorów zarówno smakowych jak i zdrowotnych naszych miodów, mamy w naszej ofercie miód specjalny – owocowy z domieszką owoców liofilizowanych. Zapewne większość naszych klientów zada sobie pytanie czym jest liofilizacja i czy jest zdrowa i bezpieczna?

Liofilizacja

Liofilizacja została wymyślona przez mieszkańców Andów już w XII wieku i jest stosowana od stuleci do naturalnej konserwacji żywności. Co do samej technologii, to ujmując w skrócie, jest to nic innego jak proces suszenia owoców poprzez ich mrożenie czyli odwadnianie ich w bardzo niskich temperaturach (nawet do -50°C). W wyniku mrożenia dochodzi do sublimacji, która jest niczym innym jak przejściem lodu bezpośrednio (z pominięciem stanu ciekłego) w parę. Cała reakcja odbywa się w próżni. Finalnie proces kończy się suszeniem surowca w temperaturze około 50°C.

Głównym zamiarem liofilizacji jest uzyskanie produktu o bardzo niskiej zawartości wody (1-2%). Dzięki tej technologii żywność może być przechowywana przez bardzo długi okres, nawet 25 lat. Brak wody zabezpiecza owoce przed rozwojem mikroflory, co w konsekwencji konserwuje go w bardzo naturalny sposób. Poza tym owoce poddane liofilizacji zachowują kształt, smak oraz wszystkie swoje właściwości, w tym witaminy i minerały. Pozbawione są również zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Od wielu lat owoce liofilizowane stosowane są przez astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, którzy w ekstremalnych warunkach muszą dbać o swoje zdrowie i o odpowiedni skład chemiczny swoich organizmów.

Miód z owocami liofilizowanymi

Nasze miody z owocami liofilizowanymi są nieodzownym składnikiem domowej apteczki. Oprócz niesamowitego zapachu owoców, daje nam ogromną gamę witamin i minerałów. Pozwala w dużej mierze zrezygnować z zażywania chemicznych substytutów na rzecz zdrowych lekarstw produkowanych przez dziką naturę.

Miód z maliną liofilizowaną

Aktualnie w naszej ofercie możecie znaleźć Państwo m.in. miód z malinami (liofilizowanymi). Nasz produkt oprócz właściwości jakie daje sam miód, dzięki dodanym owocom wzbogaca go w dodatkowe witaminy m.in. C, E, K oraz witaminy z rodziny B.

Ponadto owoce wzbogacają nasz miód o ryboflawinę oraz niacynę. Maliny są bogatym źródłem kwasów organicznych m.in. takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy i salicylowy. Maliny bogate są również w pektyny, związki śluzowe oraz lotne związki zapachowe. Posiadają również minerały takie jak wapń, żelazo, sód, potas czy cynk.

Ostatnie badania naukowe dowodzą, że maliny wspierają człowieka w walce z nowotworami. Dzieje się tak dzięki zawartym w nich kwasom: ferulowego oraz beta-sitosterolu. Ponadto są świetnym lekiem na gorączkę oraz wszelakie przeziębienia. Działają przeciwbakteryjnie, uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, a także wzmacniają serce. Są naturalnym suplementem podczas leczenia anemii. Dodatkowo polifenole chronią przed wolnymi rodnikami i tym samym opóźniają proces starzenia.

Miód z maliną kupisz tutaj: Miód z maliną liofilizowaną

Miód z czarną porzeczką liofilizowaną

Miód z czarną porzeczką liofilizowaną oprócz właściwości jakie daje sam miód, dzięki dodanym owocom wzbogaca go w dodatkowe witaminy i minerały. Porzeczki są ogromnym magazynem witaminy C. W 100 g znajduje się 181 mg tego wyjątkowego składnika. Jest to ilość przekraczająca 3-krotnie więcej niż ta, którą możemy znaleźć w tej samej gramaturze takich owoców jak cytryna czy pomarańcza. Filiżanka czarnych porzeczek dostarcza ponad dwukrotnie więcej witaminy C, niż dzienne zapotrzebowanie człowieka.

Od lat z powodzeniem stosowana podczas anginy oraz infekcji dróg oddechowych. Stosuje się ją również podczas leczenia artretyzmu i reumatyzmu. Dzięki zawartości flawonoidów regularne ich spożywanie blokuje w organizmie powstawanie toksycznych związków, będących przyczyną chorób nowotworowych. Obniża cholesterol i opóźniają proces starzenia.

Dzięki zawartym w czarnej porzeczce antocyjanom działają antybakteryjnie i skutecznie zwalczają bakterie E.coli, a tym samym działają zbawiennie na nasze żołądki. Dodatkowo zawarta w nich rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, tym samym uszczelniając naczynia krwionośne. Zapobiega to m.in. powstawaniu żylaków.

Miód z czarną porzeczką kupisz tutaj: Miód z czarną porzeczką

Miód z jeżyną liofilizowaną

Nasz miód z jeżynami (liofilizowanymi) oprócz właściwości jakie daje sam miód, dzięki dodanym owocom wzbogaca go w dodatkowe witaminy m.in. C, E i K oraz minerały takie jak m.in. żelazo, wapń, cynk i potas. Jeżyna posiada wiele właściwości leczniczych. Dzięki dużej ilości antyoksydantów stanowi jeden z głównych składników diety antynowotworowej.

Według badań spożywanie takich owoców jak jeżyna może znacząco podnieść poziom antyoksydantów w organizmie nawet o 15-20%. Jeżyna znana jest dobrze w medycynie ludowej. Stosowana jest podobnie jak malina podczas przeziębień i drobnych infekcji. Spożywana regularnie wzmacnia organizm. Jeżyny to również źródło błonnika, który blokuje wchłanianie szkodliwych tłuszczów, które mają zły wpływ na nasze serce. Jeżyna dzięki zawartym składnikom, pomaga w przemianie materii dlatego stosowana jest przez wiele osób podczas diety odchudzającej. Ponadto zwalcza biegunki i działa uspokajająco. Ze względu na swoje kojące właściwości zalecana jest kobietom w okresie menopauzy.

Miód z jeżynami często stosowany jest jako maść podczas leczenia różnych wysypek i trądzików. Regularne spożywanie tego miodu wspomaga pracę mózgu i w znaczący sposób spowalnia utratę pamięci, która pogarsza się z wiekiem.

Miód z jeżyną kupisz tutaj: Miód z jeżyną

 Zapraszamy do zakupów.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie bloga
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl