Miód gryczany

0
Miód gryczany

Ciemna barwa miodu gryczanego i specyficzny smak zdecydowanie odróżnia go od innych. Tego miodu nie sposób pomylić z innymi.

Pochodzenie

Nazwa miodu gryczanego naprowadza nas na to, że powstał on z nektaru kwiatów gryki. To rozpowszechniona we wschodniej Azji, występująca także w Polsce, roślina z rodziny rdestowatych. Gryka zwyczajna kwitnie od lipca do sierpnia i jest uznawana za roślinę leczniczą. Charakteryzuje się drobnymi kwiatami koloru białego, różowego bądź czerwonego. Kwalifikuje się ona do tzw. roślin miododajnych i jest zapylana w większości przez pszczoły oraz muchówki.

Wygląd, zapach, smak

Gdy miód gryczany występuje w formie płynnej, przyjmuje barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem. Jego barwę dobrze odda porównanie, jeśli powiemy, że ma kolor długo zaparzanej herbaty. Jeśli dotrze do niego światło, przekształca swoją barwę na ciemnobrunatną, niemalże czarną. Stąd opinia najciemniejszego ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej.
Posiada kwiatowy aromat. Jeśli chodzi o smak, to jest bardzo słodki, ale ponadto cierpki i niekiedy lekko piekący, a nawet ostry.
Nawet niewielka ilość nektaru gryki jest w stanie zdominować smak miodu na opisany powyżej.

Przechowywanie

Miód powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach, ponieważ mimo tego, że jest bardzo trwały to jego niewłaściwe przechowywanie może skutkować stratą właściwości zdrowotnych. Z tego względu miody najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub spiżarni. Ważne, aby temperatura w której przechowujesz miód nie była wyższa niż 18°C i miejsce było osłonięte od promieni słonecznych.

Kaloryczność

Miód gryczany jest wysokokaloryczny, ponieważ w 100 gramach produktu jest aż 340 kalorii. Dobra wiadomość jest taka, że są to cukry proste, które wchłaniają się z krwiobiegu, więc aż 80 proc. z nich organizm spala w całej ilości. Z tego powodu miód gryczany polecany jest osobom, które mają chorą wątrobę lub walczą z nadwagą.

Właściwości miodu gryczanego

Gryczany miód to potęga nieocenionych właściwości. W jednym słoiczku miodu znajdują się sole mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź, cynk i np. krzem.
O miodzie gryczanym mówi się dużo dobrych rzeczy, ale szczególną uwagę zwraca się na jego pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Spowodowane jest to obecnością rutyny czyli flawonoidu o bardzo silnych właściwościach uszczelniających naczynia krwionośne.
Ponad to, przyczynia się do:

  • odżywiania serca i mózgu,
  • odtruwania organizmu,
  • wzmacniania działania leków i ograniczania szkodliwego działania ubocznego,
  • ochrony organizmu przed działaniem nowotworowym,
  • zwiększania odporności organizmu,
  • regeneracji organizmu,
  • regulacji pracy wątroby i nerek,
  • przeciwdziałania apatii, osłabieniu i wyczerpaniu psychicznemu,
  • walki z anemią.

Co ciekawe, zważywszy na dużą ilość antyoksydantów zawartych w tym miodzie, często jest wykorzystywany w produkcji kosmetyków, szczególnie kremów przeciwzmarszczkowych. Kosmetyczki często rekomendują peelingi przygotowywane na bazie miodu gryczanego, co pomoże wygładzić i odżywić naszą skórę.
Gdy dokucza ci pękanie ust od zimna czy oblizywania się na wietrze, nie musisz kupować pomadki ochronnej, wystarczy, że posmarujesz usta miodem gryczanym.

Miód gryczany regularnie spożywany

  • zmniejsza lokalne przekrwienie i obrzęk błon śluzowych,
  • rozrzedza wydzielinę w oskrzelach i ułatwia odkrztuszanie,
  • przyspiesza gojenie się zmian w obrębie śluzówki żołądka i jelit,
  • wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby, wspomagając procesy odtruwania organizmu,
  • ma zbawienny wpływ na skórę – łagodzi zaczerwienienia, pielęgnuje i koi.

Komentarze do wpisu (0)

Kategorie bloga
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl