Skąd się bierze nasz miód leśny?
Brudzeński Park Krajobrazowy to jednej z najpiękniejszych zakątków Północnego Mazowsza. Nieskończona zieleń meandrująca wśród jednej z najdzikszych rzek tego regionu – Skrwy sprawiła, że miejsce to zostało nazwane Mazowiecką Szwajcarią. Lasy, z niezliczoną mnogością dzikiej zwierzyny oraz rzadkiej roślinności dodatkowo wnosi niepowtarzalny atut tej okolicy.
Dlatego ze względu na fakt, iż oprócz zawodowego pszczelarstwa, jestem również miłośnikiem przyrody i ekologii, postanowiłem część swojej pasieki umiejscowić właśnie w tym niepowtarzalnym miejscu. Bo cóż może być zdrowszego od czystej zieleni, nie skażonej chemią i metalami ciężkimi.
Moje ule ulokowane są wśród starych majestatycznych brzóz, lip i dębów. Szczęśliwe pszczoły każdego poranka wylatują w poszukiwaniu leśnego kwiecia, którego tak ogromna różnorodność gatunkowa, jest już coraz większą rzadkością w dzisiejszym zurbanizowanym świecie. Jednak moje rodziny mają to szczęście, że mieszkają w miejscu, które obfitują w niezliczoną ilość pokarmu.
Na terenie Brudzeńskiego Parku Krajobrazowego sklasyfikowano 681 gatunków roślin, w tym wiele miododajnych. Wśród leśnych ostępów znajdziemy, poczynając od powszechnie występujących mniszków lekarskich zwanych przez wszystkich dmuchawcami lub mleczami, pachnącej słodyczą czeremchy czy dzikiej róży, maliny bądź jeżyny. Na polnych drogach naszej zielonej krainy, spotykamy również rzadsze gatunki roślin i ziół np. nostrzyk, facelia czy ogórecznik. I to dzięki tej różnorodności botanicznej oraz czystym, nieskażonym lasom i łąkom, miód leśny z naszej pasieki ma niesamowity smak i zapach.
Więc jaki jest nasz miód leśny?
Moim zdaniem miód leśny to jeden z najszlachetniejszych i najzdrowszych gatunków miodów jaki możemy spotkać. Posiada szereg właściwości roślin leczniczych. Dostarcza organizmowi potrzebną dawkę energii, składników bakteriobójczych, przeciwutleniaczy oraz witamin. Zawiera w swoim składzie również szereg minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo i magnez. Jest swoistym antybiotykiem podczas wszelkiego rodzaju przeziębień, infekcji bakteryjnych oraz w chorobach skóry. Zalecany w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Z powodzeniem stosowany podczas wyczerpania zarówno fizycznego jak i psychicznego. Jego właściwości docenią również osoby zmagające się ze schorzeniami serca i układu krążenia. Miód leśny posiada także bardzo ważną i mało znaną cechę – a mianowicie zdolność blokowania w organizmie ołowiu.
Często stosowany jest również przez kobiety jako składnik maseczek upiększających i ujędrniających skórę oraz włosy. Jego niesamowity smak runa leśnego klasyfikuje go, jako czołowy miód w kuchni. Wykorzystywany jest w cukiernictwie, ale też w „kuchni staropolskiej” przy przyrządzaniu dań mięsnych, a zwłaszcza dziczyzny. Świetnie nadaje się do słodzenia kawy czy herbaty. Dzieci kochają go na posmarowanym świeżym, wiejskim chlebie z masłem.
Miód leśny posiada delikatny smak słodyczy z domieszką nutki olejków eterycznych. Barwa miodu w zależności od składu jest koloru jasno lub ciemno bursztynowego, jednak z czasem blednie. Jego krystalizacja zależy od pory roku w jakim jest zbierany. Należy pamiętać, że miód leśny nie lubi wysokich temperatur. W przypadku kiedy obróbka termiczna przekroczy 60 stopni miód traci swoje właściwości lecznicze i staje się tylko słodkim kremem do jedzenia. Dlatego zaleca się spożywać go na zimno lub po lekkim podgrzaniu w wodzie w temperaturze około 40 stopni. Miód leśny to skarb jaki daje nam natura, dlatego jest jednym z najcenniejszych produktów mojej pasieki.
Serdecznie zapraszamy do zakupu: Miód leśny wielokwiatowy
Krystyna Chrzaszczak
Witam, chcę dowiedzieć się na co służy miód leśny
Marzena Lewandowska
Miód to dar od pszczół i warto stosować dla zdrowia każdego z nas.
Nature7@onet.eu
Witam.Chciałam zamowić 2 miody Leśne-duże ale nie wiem jak nie pokazuje mi sie przy nich koszyk Proszę o podpowiedz Pozdrawiam
Nature7@onet.eu
Witam.Chciałam zamowić 2 miody Leśne-duże ale nie wiem jak nie pokazuje mi sie przy nich koszyk Proszę o podpowiedz Pozdrawiam