Miód wrzosowy
Opis
Miód wrzosowy ma delikatny ziołowy smak i aromat wrzosowiska, który na długo pozostaje w kubkach smakowych. Jest trudny i czasochłonny do pozyskania dlatego też jest droższy od innych miodów nektarowych.
Stosowany na przeziębienie posiadający antyseptyczne właściwości. Dzięki zawartej w nim inhibinie hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie. Miód wrzosowy szczególnie polecany jest przy wszelkich schorzeniach układu moczowego, jego stanach zapalnych i kamicy nerkowej.
Właściwości miodu wrzosowego
- ma właściwości rozgrzewające i antybiotyczne
- jest bogaty w witaminę A i witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego
- łagodzi stany zapalne żołądka i jelit
- pomaga w chorobach oczu, przewodu pokarmowego oraz serca
- korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego i gruczołu prostaty
- miód wrzosowy stosuje się w chorobach nerek (takich jak kamica nerkowa) i pęcherza
- usuwa toksyczne substancje z organizmu
- zawiera dużo różnych witamin - kwas foliowy, cholina, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy
- jest źródłem licznych biopierwiastków - magnezu, potasu, żelaza, chloru, wapnia, sodu
- stosuje się go w kosmetyce, jako dodatek do kremów i maseczek
Produkcja
Miód wrzosowy pozyskuje się od lipca, aż do października. Czerpie się go z kwiatów wrzosu zwyczajnego. Proces pozyskiwania tego produktu jest żmudny i pochłaniający. Co więcej, niewiele pasiek w naszym kraju jest w stanie go wytworzyć, a to ze względu na ograniczoną liczbę wrzosowisk.
Wygląd, zapach, smak
Jeśli mówimy o stanie płynnym, miód wrzosowy posiada barwę ciemnobursztynową. Po skrystalizowaniu przybiera barwę żółtopomarańczową lub brunatną. Jeśli będziemy przechowywać miód w temperaturze pokojowej i to przez kilka tygodni, przekształci się w galaretowatą masę. Tym, co czyni miód wrzosowy wyjątkowym, to z pewnością jego przyjemny zapach, przypominający woń kwiatów wrzosu. Zaletą jest również jego konsystencja, która ułatwia wyjadanie go łyżeczką ze słoika.
Skład i wartości odżywcze
Miód wrzosowy charakteryzuje duża zawartość łatwo przyswajalnego białka (od 0.05 do 1.6-1.8. Miody wrzosowe zawierają w sobie także największą (do 23%) zawartość wody. Zawierają także cenne flawonoidy, enzymy, witaminy z grupy A, B2, B6, C, PP oraz łatwo przyswajalne żelazo. Miód wrzosowy to bogactwo witaminy A oraz witamin z grupy B. To właśnie witamina A ma znaczący udział w procesie widzenia. Dodatkowo wpływa na wzrost czy reguluje wzrost tkanki nabłonkowej, a także ma działanie przeciwnowotworowe. Jeśli marzysz o zdrowych włosach, skórze i paznokciach, to witamina A powinna stać się nieodłącznym elementem twojej diety.
Ze względu na witaminy z grupy B, miód wrzosowy działa uspokajająco. Dzieje się tak, ponieważ wspomniane witaminy łagodzą napięcie nerwowe, redukują stres i ogólnie poprawiają samopoczucie. Kolejnym wielkim plusem tego miodu jest liczba aż 47 biopierwiastków!
Miód wrzosowy bogaty jest także w składniki mineralne, do których wlicza się:
- wapń
- potas
- magnez
- żelazo
- sód
Kaloryczność
Łyżeczka miodu to średnio 40 kalorii. Racja, jest to produkt wysokokaloryczny, niemniej jednak po spożyciu trafia bezpośrednio do krwi i odżywia cały organizm.
Przechowywanie
Przechowywanie miodu jest kluczowe – powinien być prawidłowo zamknięty w szczelnym słoiczku i trzymany w ciemnym miejscu. Kategorycznie nie należy wystawiać go na działanie promieni słonecznych. Ważną rolę odgrywa także temperatura – optymalna wynosi od 8 do 10 stopni.
Zastosowanie
Posiada właściwości o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym. Ze względu na swoje właściwości stosowany jest jako środek wspomagający leczenie w chorobach nerek, dróg moczowych oraz gruczołu krokowego. Ze względu na właściwości mogące łagodzić rozrost prostaty polecany jest, jako środek profilaktyczny, mężczyznom po 40 roku życia. Pomaga także chorym z trudnościami z wydalaniem moczu oraz przy kamicy nerkowej.
Miód wrzosowy na co dzień
W naszej codziennej diecie możemy używać miodu wrzosowego w aromatycznej herbacie z syropem czy też zjeść na podwieczorek, smarując nim kanapkę bądź też dodać do owsianki. Ciekawostką jest, że można go nawet dodać do marynaty mięsnej – wystarczy połączyć go z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Robert Sieredziński
Kupuję kolejny raz. Szkoda, że brak jest miodu wrzosowego. Ale pewnie w ogóle pszczoły go mniej zbierają. POLECAM !!
Robert
Miód wrzosowy jest polecany mężczyznom na prostatę, dlatego ja jem systematycznie. Smak boski, szybka wysyłka, super kontakt.