Pierzga pszczela 180 g
Opis
Pierzga to biologicznie aktywny produkt o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Powstaje z pyłku pszczelego, składanego przez pszczoły do komórek plastra. Pszczoły, dla których stanowi ona pokarm, ubijają go w plastrach, zwilżają wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem, po czym zalepiają, by do komórki nie dostawało się powietrze.
Jej ostateczna postać jest wynikiem dwutygodniowej fermentacji kwasem mlekowym w wyniku reakcji mikrobiologicznych zachodzących w ulu. To sprawia, że wartości lecznicze pierzgi są znacznie wyższe od pyłku pszczelego ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność.
Prozdrowotne właściwości pierzgi
Pierzga zawiera wiele cennych mikroelementów, przez co wzmacnia organizm i odżywia. Ten pszczeli pokarm wyjątkowo służy ludziom. Korzyści z jej stosowania w medycynie ludowej znane są od stuleci.
Skład biochemiczny pyłku pszczelego zależy w dużej mierze od gatunku roślin, z których pszczoły zbierają pyłek, dlatego skład pierzgi nie jest stały. Jednak zawsze zawiera:
- cukry proste,
- białka, w tym niewytwarzane przez organizm ludzki aminokwasy endogenne,
- kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone,
- kwas oleanolowy, który ma działanie antywirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, oraz przeciwcukrzycowe.
- karotenoidy (prekursory witaminy A),
- witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, H, K),
- polifenole,
- związki triterpenowe,
- makro- i mikroelementy (żelazo, potas, magnez, wapń, sód, miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo i inne).
W porównaniu z pyłkiem pierzga zawiera mniej białka i tłuszczu, a więcej cukrów, jest też łatwiej przyswajalna i rzadziej alergizuje.
Pozyskiwanie pierzgi nie należy do łatwych zadań, ponieważ zbiera się ją ręcznie, dlatego warto kupować ją u sprawdzonych pszczelarzy.
Zalety stosowania pierzgi
Kuracja pierzgą polecana jest przy niedoborach witamin i osłabieniu. Poza tym posiada mnóstwo innych właściwości prozdrowotnych:
- przywraca prawidłową równowagę mikroflory jelitowej i poprawia stan błon śluzowych przewodu pokarmowego,
- pobudza produkcję żółci,
- poprawia pracę wątroby,
- ożywia apetyt,
- przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu,
- poprawia krążenie obwodowe, wieńcowe i mózgowe,
- działa krwiotwórczo,
- wzmaga redukcję cholesterolu we krwi,
- zawarte w pierzdze aminokwasy lizyna i arginina, witamina E, magnez, mangan, cynk, chrom i jod zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach krwi. Działanie przeciwsklerotyczne pierzgi wspomaga obecność rutyny i witaminy C, uszczelniających ściany tętnic i naczyń włosowatych,
- podnosi odporność organizmu na infekcje bakteryjne i wirusowe, a także na działanie szkodliwych czynników środowiskowych (nagłe zmiany klimatu, ciśnienie atmosferyczne, zimno, ciepło, toksyny, promieniowanie jonizujące),
- poprawia funkcjonowanie nadnerczy i innych narządów układu hormonalnego,
- działa antystresowo i przeciwdepresyjnie, a także prewencyjnie wobec choroby Alzheimera,
- zawiera mikroelementy wzmacniające mózg i inne części ośrodkowego układu nerwowego (witamina B3, miedź, magnez, jod, aminokwas glutaminowy, aminokwasy prolina, walina, glicyna i inne),
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i korzystnie wpływa na skórę. Za sprawą dużej ilości witamin C i E oraz rutyny, karotenoidów, cynku, miedzi i fitohormonów wspiera naturalną produkcję białek kolagenu, które nadają skórze sprężystość i elastyczność,
- wspomaga przywrócenie prawidłowej równowagi hormonalnej i zwiększenie potencji, korzystnie wpływa na proces produkcji nasienia i rozwoju zarodka.
Wysokie walory lecznicze pierzgi pszczelej idą w parze z wydajnością tego specyfiku, wystarczy kilka ziarenek dziennie. Ziarenka rozpuszcza się w wodzie poniżej 40° Celsjusza.
Pierzga wzmacnia organizm i przywraca jego prawidłowe funkcjonowanie. Wzmacnia układ nerwowy, poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego, działa ochronnie i odtruwająco.
Pierzga polecana jest leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, nadciśnienia, braku łaknienia, chorobach układu nerwowego oraz w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku.
Można więc śmiało stwierdzić że pierzga jest "naturalnym antybiotykiem".
Pierzga nie tylko regeneruje organizm, ale przede wszystkim buduje odporność, doskonale radzi sobie ze stanami zmęczenia psychicznego i fizycznego.
Jak stosować pierzgę
Pierzgę należy stosować codziennie - 4 ziarenka zalać przegotowaną letnią wodą, wymieszać i zostawić na noc. Pijemy rano pół godziny przed posiłkiem. Zmieszana z miodem zwiększa swoją skuteczność. Po chemioterapii należy spożywać ok. 12 ziarenek dziennie.
Sugerujemy zrobić kompleksowe badania przed rozpoczęciem stosowania pierzgi i powtórnie zbadać się po półrocznym stosowaniu.
Przechowywanie pierzgi
Po zakupie w naszym sklepie słoika pierzgi 180 g można pół słoika zamrozić z zamrażarce. Nie przesypujemy pierzgi do woreczków foliowych, pierzga powinna być szczelnie zamknięta.
Ola
Polecona do stosowania dla osoby po chemioterapii. Pierzga naprawdę pomaga szybko odzyskać zdrowie i kondycję. Zdecydowanie polecam!
Gry
Czy można stosować w trakcie chemioterapii?
Mariola
Witam , ja jestem w trakcie chemii , mam tak zwaną immunoterapię ale w tabletkach . Pierzge przyjmuje cały czas z małymi przerwami, czuję się bardzo dobrze i wynikimam dobre . Pozdrawiam