Miody smakowe z dodatkami rewelacyjnie smakują zachowując przy tym wszystkie walory zdrowotne miodu oraz naturalnych zdrowych dodatków. Miody z owocami liofilizowanymi i dodatkami z suszonych przypraw wzbogacają smak miodu i jego właściwości. Nasze miody smakowe ucieramy na bazie miodu rzepakowego.
Liofilizacja została wymyślona przez mieszkańców Andów już w XII wieku i jest stosowana od stuleci do naturalnej konserwacji żywności. Co do samej technologii, to ujmując w skrócie, jest to nic innego jak proces suszenia owoców poprzez ich mrożenie czyli odwadnianie ich w bardzo niskich temperaturach (nawet do -50°C).
W wyniku mrożenia dochodzi do sublimacji, która jest niczym innym jak przejściem lodu bezpośrednio (z pominięciem stanu ciekłego) w parę. Cała reakcja odbywa się w próżni. Finalnie proces kończy się suszeniem surowca w temperaturze około 50°C. Głównym zamiarem liofilizacji jest uzyskanie produktu o bardzo niskiej zawartości wody (1-2%).
Dzięki tej technologii żywność może być przechowywana przez bardzo długi okres, nawet 25 lat. Brak wody zabezpiecza owoce przed rozwojem mikroflory, co w konsekwencji konserwuje go w bardzo naturalny sposób. Poza tym owoce poddane liofilizacji zachowują kształt, smak oraz wszystkie swoje właściwości, w tym witaminy i minerały. Pozbawione są również zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Dlatego od wielu lat owoce liofilizowane stosowane są przez astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, którzy w ekstremalnych warunkach muszą dbać o swoje zdrowie i o odpowiedni skład chemiczny swoich organizmów.
Więcej na temat miodów liofilizowanych na naszym blogu: MIÓD Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI