Miód z owocami liofilizowanymi 0
Miód z owocami liofilizowanymi

Aby podnieść walory smakowe i właściwości lecznicze miodu, od wielu lat pszczelarze do swoich miodów dodają różne zioła i owoce. Nasza pasieka podchodzi do tego zagadnienia w sposób nowatorski. Osobiście nie eksperymentuję, ale sięgam do osiągnięć najnowszej techniki. Jako wykładowca przedmiotów pszczelarskich, uczę swoich uczniów, że podczas produkcji miodu należy stawiać przede wszystkim na szeroko pojętą ekologię. Wraz z nowoczesną technologią powinna oferować wymierne efekty zarówno pszczołom, jak i wszystkim beneficjentom pszczelich produktów.

czytaj całość »
Miód rzepakowy z Pasieki Borowskie Miody 1
Miód rzepakowy z Pasieki Borowskie Miody

Corocznie, koniec wiosny i początek lata to czas kiedy sielskie widoki skąpane są żółtą barwą. Piękne, czasem ciągnące się kilometrami pachnące dywany, zawdzięczamy pewnej roślinie. Mało z nas wie, że ta roślina jest niczym innym jak krzyżówką odmiany kapusty warzywnej z kapustą właściwą. Finalnie, w wyniku tego połączenia powstała jedna z najbardziej oleistych roślin w Polsce, którą wszyscy znamy jako rzepak.

Oprócz złocistego płynu jaki codziennie stosuje się w milionach domów, rzepak posiada dobroczynny wpływ na stan środowiska glebowego oraz jest uznaną paszą dla zwierząt. Roślina ta posiada jeszcze jedną, niezwykle ważną cechę - miododajność.

czytaj całość »
Miód leśny z pasieki Borowskie Miody 1
Miód leśny z pasieki Borowskie Miody

Miód leśny z Brudzeńskiego Parku Krajobrazowego. Moje ule ulokowane są wśród starych majestatycznych brzóz, lip i dębów. Szczęśliwe pszczoły każdego poranka wylatują w poszukiwaniu leśnego kwiecia, którego tak ogromna różnorodność gatunkowa, jest już coraz większą rzadkością w dzisiejszym zurbanizowanym świecie. Jednak moje rodziny mają to szczęście, że mieszkają w miejscu, które obfitują w niezliczoną ilość pokarmu. 

czytaj całość »
Znaczenie pszczoły miodnej i dzikich zapylaczy w rolnictwie 0
Znaczenie pszczoły miodnej i dzikich zapylaczy w rolnictwie

Pszczoły są owadami, które w toku ewolucji uzależniły się od pokarmu kwiatowego - pyłku i nektaru. Również rośliny owadopylne uzależniły swoje istnienie od pszczół. W toku ewolucji aby zapewnić sobie prawidłowe zapylenie wykształciły się u roślin mechanizmy przywabiające pszczoły takie jak: barwa kwiatów, produkcja nektaru, czy produkcja zapachowych olejków eterycznych. Taka współpraca owadów z roślinami nazywana jest koewolucją. Jakie są korzyści zapylania roślin przez pszczoły i dlaczego warto jeść miód?

czytaj całość »
Rozmnażanie pszczół 0
Rozmnażanie pszczół

Jak dochodzi do rozmnażania pszczół i kiedy pszczoły wchodzą w nastrój rojowy? Jak się tworzy odkłady pszczele? Tego dowiesz się z tego artykułu o pszczołach.

 

czytaj całość »
Kategorie bloga
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl