Miód lipowy
Opis
Miód lipowy to chyba najpopularniejszy polski miód. Każdy zna ten miód i lubi. Powstaje z nektaru kwiatu lipy, jest pyszny, wręcz pikantny i aromatyczny.
Dostępna gramatura miodu lipowego - 1100 g i 400 g.
Właściwości miodu lipowego
- działa rozgrzewająco i napotnie
- stosuje się go przeciw przeziębieniom, grypie, anginie
- na zapalenie gardła, oskrzeli i krtani
- działa uodparniająco
- obniża ciśnienie krwi
- ma działanie antybakteryjne
Stare przysłowie mówi ''Dłużej tej lipi, to skrzypi.'' i oznacza ono, że dłużej pożyje ten człowiek, któremu coś dolega. Lipa obecna jest w języku staropolskim dość często, dowodzi to cenności tego gatunku. A miód lipowy, o którym jest ten post, obecnie uważany jest za jeden z najcenniejszych miodów nektarowych. Lipa to drzewo uważane m. in. przez niegdysiejszych Słowian za święte, być może dlatego teraz miód lipowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych i docenianych gatunków w Polsce.
Pochodzenie
Miód lipowy jest otrzymywany z nektaru z lipy szerokolistnej i drobnolistnej. Pozyskuje się go na przełomie czerwca i lipca w czasie kwitnienia drzew.
Miód lipowy wytwarzany jest już od XVI roku. W piśmie z 1826 roku przeczytamy, że najlepszy miód zbiera się w początkach lipca, głównie w miejscach, gdzie rośnie wiele tych drzew.
Smak, wygląd, zapach
Miód lipowy ma mocno ''miodowy smak'', czyli intensywny i pełny. W przeważających odczuciach jest on słodki, ale niektórzy twierdzą, że kwaskowaty. Są i tacy konsumenci, których kubki smakowe określają jako gorzki. Z kolei kolor miodu lipowego przybiera barwę jasnożółtą, słomkową, ale bywa też lekko zielonkawy w zależności od odmiany lipy i okresu zbioru.
Miód lipowy ma kolor złotożółty lub zielonkawożółty w postaci płynnej.
W stanie płynnym miód lipowy ma zazwyczaj bardzo jasną barwę, ale może być również zielonkawy lub oliwkowy. Po krystalizacji natomiast staje się kremowy lub złocistożółty.
Po skrystalizowaniu zmienia barwę na kremową lub żółtopomarańczową. Jednym słowem – jego kolory mienią się niczym miodowa tęcza, w zależności od momentu krystalizacji. Jego słodki zapach przywodzi na myśl kwitnącą lipę. Pod względem konsystencji i barwy, w stanie płynnym miód lipowy przypomina olej rycynowy.
Przechowywanie
Jak każdy rodzaj miodu, także miód lipowy należy trzymać w miejscu ciemnym i suchym, nienarażonym na wilgotność czy promieniowanie słoneczne. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Kaloryczność
100 gram miodu lipowego to równowartość 319 kcal.
Właściwości i zastosowanie miodu lipowego
Miód lipowy jest bezpiecznym, naturalnym produktem. Może być spożywany przez osoby w każdym wieku - od maleńkich dzieci po osoby starzejące się. Królował on w babcinych apteczkach, w czasach kiedy nie było powszechnego dostępu do leków syntetycznych.
Od dawien dawna, po ten miód sięga się pomocniczo przy przeziębieniu, grypie i problemach z górnymi drogami oddechowymi. Miód lipowy ma działanie przeciwkaszlowe, wykrztuśne i napotne - sprawdza się przy wysokiej gorączce. Zawarte w nim olejki eteryczne są orężem przeciwko drobnoustrojom występującym na błonach śluzowych dróg oddechowych.
Co więcej, poza przeziębieniem i okresami obniżonej odporności, warto stosować z uwagi na ich korzystny wpływ na układ nerwowy w obliczu bezsenności czy wyczerpania organizmu. W stanach podenerwowania czy wzmożonego stresu także miód lipowy doskonale może się sprawdzać. Zastępuje kosztowne i uzależniające leczenie. Ponadto może on być świetnym składnikiem diety sportowców z uwagi na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ten rodzaj miodu doskonale wspiera osoby rehabilitujące się oraz rekonwalescentów, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy i dodaje energii.
W porównaniu z innymi miodami wiosennymi, wyróżnia się bardzo dużą aktywnością antybiotyczną i enzymatyczną. To właśnie niezwykle cenne właściwości antybiotyczne miodu lipowego sprawiły, że tradycyjnie uważany był naturalnym preparatem na wszelkiego rodzaju przeziębienia i dolegliwości grypopodobne. To się nie zmieniło przez lata i pokolenia.
Zalety regularnego spożywania miodu lipowego
Systematyczne sięganie po miód lipowy wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe - ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Szczególnie polecany jest na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy.
Należy jednak pamiętać, iż odporność organizmu to przede wszystkim wynik pełnowartościowej i zróżnicowanej diety. A Miody, ziołomiody i produkty pszczele powinny stanowić uzupełnienie tej diety.
Żaden z naszych produktów nie jest lekarstwem samym w sobie na choroby i wirusy. Gdy dotyka nas poważniejsza dolegliwość należy skonsultować się z lekarzem specjalistą.
Koliboli 52@wp.pl
Jaka pojemność
Tatiana Sikora
Pyszny, naturalny, prawdziwy lipowy miód! Polecam!