Miód rzepakowy
Opis
Miód rzepakowy to wczesnowiosenny miód pozyskiwany z nektaru kwiatów rzepaku. Miód ten ma barwę jasno złotą, ale szybko krystalizując zmienia ją na mleczną. Smak ma bardzo łagodny, delikatnie słodki. To jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce.
Nasz miód rzepakowy poddajemy kremowaniu, polegającemu na mieszaniu go co pewien czas podczas krystalizacji. Dzięki temu uzyskuje plastyczną konsystencję, łatwą do rozsmarowania. Miód rzepakowy przechowujemy w ciemnym i suchym pomieszczeniu, optymalna temperatura 18 – 22 st. C.
Gramatura miodu rzepakowego - 1100 g i 400 g.
Właściwości miodu rzepakowego
- polecany na choroby serca i układu krwionośnego
- spożywanie miodu rzepakowego obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
- pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych
- ma korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe
- pomaga zwalczać przeziębienie i grypę
- zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy K i C
- zawiera potas, magnez i i żelazo oraz kwasy fenolowe przyswajalne przez organizm na poziomie ponad 60%
- jest źródłem łatwoprzyswajalnej energii – głównie z glukozy
- polecany w stanach zmęczenia, osłabienia i przy dużym wysiłku fizycznym
- doskonale wzmacnia odporność organizmu
Barbara
Miód rzepakowy jest tak uniwersalny że nadaje się do wszystkiego. Borowskie Miody polecam. Super smaczne i z prawdziwej polskiej pasieki.